From the blog

Wat is de beste schaakengine?

De tijd dat schaakcomputers apparaten waren die specifiek voor deze ene taak gebouwd waren, ligt inmiddels ver achter ons. Tegenwoordig zijn er verschillende schaakengines die gemaakt zijn om gewoon thuis op je eigen computer te kunnen draaien. Door de vooruitgang in technologie zijn deze engines vele malen sterker dan de schaakcomputers waar de grootmeesters zich eind 20e en begin 21e eeuw op stukbeten. Het is zelfs zo dat wedstrijden tussen grootmeesters en schaakengines tegenwoordig interessanter gemaakt moeten worden door handicaps toe te passen in het voordeel van de menselijke speler.

Groot aanbod

Er zijn veel verschillende schaakengines in omloop met verschillende filosofieƫn. Voor sommige engines moet je betalen om ze te mogen gebruiken, terwijl er ook gratis en zelfs open source varianten bestaan. Om te kunnen achterhalen welke engine nou het sterkste is, worden er veel wedstrijden gespeeld tussen de engines en worden de resultaten bijgehouden door middel van een aantal ranglijsten, zoals CCRL, IPON en CEGT. In al deze ranglijsten zijn er steeds twee engines die bovenaan de lijst staan, namelijk Stockfish 5 en Komodo 8.

Komodo of Stockfish?

stockfishKomodo 8 is een commerciƫle engine die is ontwikkeld door grootmeester Larry Kaufman en de inmiddels overleden Don Dailey en heeft een prijskaartje van ongeveer 60 dollar. Stockfish 5 werkt volgens een compleet ander principe. Behalve dat je Stockfish gratis kunt gebruiken, is het gebouwd volgens het open source principe. Dit houdt in dat de broncode openbaar beschikbaar is en dat iedereen aanpassingen mag aandragen om de code te verbeteren. In sommige ranglijsten staat Komodo op de eerste plaats, terwijl op andere lijsten Stockfish bovenaan staat. Ook in onderlinge matches is het verschil tussen Komodo en Stockfish verwaarloosbaar klein. Aangezien de verschillen miniem zijn, moet je jezelf afvragen of het echt nodig is om voor 60 dollar een schaakengine aan te schaffen wanneer het gratis alternatief er nauwelijks voor onderdoet.

Privacy Policy