From the blog

Een schaakcomputer in je broekzak

Eerder heb je al kunnen lezen dat Stockfish een van de sterkste schaakengines van dit moment is. Om de volle kracht van deze software te benutten, is het van belang om het op een zo krachtig mogelijke computer te laten draaien. Hoewel dit de meest ideale situatie is, is het natuurlijk ook mogelijk om de engine op een iets minder krachtig systeem te draaien. Zo zijn er zelfs mogelijkheden om de Stockfish engine op je smartphone te gebruiken.

DroidFish

droidfishAls je een Android-smartphone hebt, kun je de gratis app DroidFish installeren. Deze app is volledig gebaseerd op de Stockfish engine. Op deze manier kun je dus ook onderweg een zeer uitdagend potje schaak spelen. Dankzij de statistieken in DroidFish is te zien hoeveel berekeningen per seconden er worden uitgevoerd; dit wordt uitgedrukt in nodes per second (nps). Dit houdt dus ook in dat je de verschillen in rekenkracht tussen verschillende toestellen kunt vergelijken aan de hand van het aantal nps. Onlangs hadden wij een demo-model van de Samsung Galaxy Note 4 toegestuurd gekregen en wij waren dan ook heel benieuwd om te kijken hoe dit nieuwe toestel zich zou verhouden ten opzichte van onze eigen Note 3 Neo. We hebben voor deze test de app 12 zetten tegen zichzelf laten spelen en dit bestand opgeslagen. Dit bestand hebben we vervolgens gebruikt als uitgangspunt voor de analyse op de beide toestellen.

Verrassend resultaat

Toen we de analyse gingen draaien, zagen we echter iets opmerkelijks: de Note 3 had kort na de start al een hoger aantal nps dan de Note 4. We hebben de test vervolgens langer laten doorlopen om te zien of hier misschien verandering in zou komen als de toestellen door de lange belasting heter werden, maar ook na ongeveer 500 seconden zat het oude model met 772k nps nog steeds een stuk hoger dan de nieuwe versie, die bleef steken op 548k nps. Wij waren enorm verbaasd door dit resultaat, aangezien we hadden verwacht dat de Note 4, het nieuwe vlaggenschip van Samsung, het met gemak zou winnen van de oudere Note 3 Neo.

droidfish-test-galaxy-note

Om te kijken of de Note 4 ‘toevallig’ alleen bij de schaakengine slechter presteerde of dat dit over de gehele linie het geval was hebben we met beide telefoons ook tests gedaan met AnTuTu Benchmark. Deze veelgebruikte benchmark geeft een meer algemeen beeld van de prestaties van de telefoon. De resultaten van deze test gaven een compleet ander beeld dan de resultaten met DroidFish: het demo-model van de Note 4 versloeg met een score van 44710 de Note 3 Neo met gemak, die op 37843 punten bleef steken. De resultaten van deze benchmark lijken dus aan te tonen dat de Note 4 weldegelijk de meest krachtige van de twee is.

antutuScores van beide toestellen met de AnTuTu benchmark

Verschil in processoren

Het feit dat de Note 4 het ruim wint met AnTuTu Benchmark, maar het aflegt in de test met DroidFish, is zeer waarschijnlijk te verklaren door het verschil in de processoren bij de beide toestellen. De Note 4 beschikt over een quad-core Snapdragon chipset met een snelheid van 2,7 GHz, terwijl de Note 3 Neo beschikt over een hexa-core Exynos chipset met vier cores van 1.3 GHz en twee cores van 1.7 GHz. De Exynos chipset is hierbij dus in het voordeel als het gaat om schaakengines. Maar niet getreurd, er is ook een versie van de Note 4 die met een Exynos octa-core chipset geleverd wordt, die naar alle waarschijnlijkheid op het gebied van schaakengines ruim boven deze twee toestellen uit gaat komen. Helaas is dit toestel in Nederland lastig te bestellen.

Privacy Policy